HABER MERKEZİ– Türkiye gelecekte Avrupa Birliği’nin güvenlik ve savunma politikasına katılmak üzere “Yapılandırılmış Daimi İşbirliği” (PESCO) adlı girişime başvuruda bulunduğu bildirildi. Alman “Welt am Sonntag” gazetesinin AB diplomatlarına atıfta bulunarak bildirdiğine göre Ankara, PESCO’nun koordinasyonunu yürüten üye ülke olan Hollanda’nın Savunma Bakanlığı aracılığıyla geçen hafta talebini iletti.
Askeri birlik ve teçhizatların Avrupa’da naklinin iyileştirilmesini amaçlayan PESCO girişimi 24 AB ülkesi tarafından yürütülüyor. AB Savunma Bakanları bu ay başında Brüksel’de yaptıkları toplantıda ABD, Kanada ve Norveç gibi AB üyesi olmayan ülkelerin de projeye katılımını onayladı. “Welt am Sonntag” a göre, Türkiye’yle ilişkileri son derece gergin olan AB üyeleri Kıbrıs ve Yunanistan’ın başvuruya nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor.
Gazeteye göre diplomatik çevreler, Türkiye’nin PESCO’ya olası katılımının sadece AB ve NATO arasındaki işbirliğini geliştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine de yol açabileceğini belirttiler.
Gazeteyle görüşlerini paylaşan AB çevreleri, Türkiye’nin PESCO’ya başvuru kararı almasında, ABD ve AB’nin savunma politikasında yakın zamanda kararlaştırdıkları işbirliği ve Ankara’nın AB’yle ilişkilerini iyileştirme arzusunun rol oynadığını belirttiler.
KATILMAK İÇİN AB DEĞERLERİNİ PAYLAŞMA ŞARTI VAR
Alman DW Türkçe’nin konuya ilişkin haberine göre AB üyesi olmayan ülkeler ancak belli siyasi, yasal ve maddi kriterleri yerine getirmesi şartıyla projelere dahil olabiliyor. Bu kriterlerin başında ilgili ülkenin AB değerlerini paylaşması, ayrıca AB ülkeleri ile iyi komşuluk ilişkileri ilkeleri çerçevesinde davranması, ortak güvenlik ve savunma çıkarlarıyla çelişecek adımlar atmaması şartları bulunuyor.