HABER MERKEZİ- Tıbbi cihaz sektöründeki firmalar, kamu ve üniversite hastanelerinden 19 aydır alacaklarını tahsil edemediği toplam 6 milyar TL’yi bulan ürün ve hizmet bedeli için Ankara Ulus Meydanında bir araya geldi. Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Erkin Delikanlı, “Alacağımızın defaten ve acilen sektörümüze ödenmesi gerekmektedir. Biz her türlü fedakarlığı yapar iken, kurumlarınızla yapmış olduğumuz sözleşmelerde yer alan ödeme vadelerine uymayarak tedarik zincirinin kırılmasına sebep oluyorsunuz. Tedarik zincirini sürdürebilmek için takatimiz kalmamıştır. Bundan sonra tedarik zincirinde oluşacak aksamaların sebebi sizlersiniz” dedi.
Ulus Meydanında yapılan açıklamada konuşan TÜMDEF Başkanı Erkin Delikanlı, “Kovid-19 sürecinde iş yerleri taciz edilen, ürünlerine el konulan, ihracata zorluk çıkarılan tıbbi cihaz sektörü, kamusal ve vicdani sorumluluğu gereğince tüm olumsuz şartlara rağmen hizmet sunmaya devam etmiştir. Sektörümüz bu bilinç ve sorumluluk ile tedarike devam etmeye çalışırken, kendisini önemsizleştiren duyarsız bir tavırla karşılaşmış, alınan malzeme ve hizmet bedelleri, sözleşmede yer verilen sürede ödenmemiştir. Bu nedenle birçok meslektaşımız işyerlerini kaybetmiş ve maalesef intihar eden arkadaşlarımız olmuştur. Sektörümüzün her durum ve şartta göstermiş olduğu fedakârlıklar karşısında, hizmet sunduğu ve malzeme tedariki sağladığı Kamu Kurumları ve yöneticileri; aynı basiret, duyarlılık ve hassasiyeti maalesef göstermemişlerdir. Tıbbi cihaz beyindeki pil, kalpteki stent, solunum ihtiyacında solunum devresi, damar yolunda anjiokat kateteri, aşı olduğunuz enjektör, sakatlandığınızda koltuk değneğinizdir” diye konuştu.
“HANGİ GEREKÇEYLE ÖDEME YAPILMIYOR?”
Delikanlı, “Bugün sektörümüzün kamudan vadesi geçmiş alacaklarının toplamı 6 milyar liradır. Gerçekten bu para devletimiz için ödenemeyecek bir tutar değildir. Eğer ülkemizde olağan dışı bir durum var ve biz bunu bilmiyorsak, milletçe elimizi taşın altına koymaya hazırız. Hangi makul gerekçe ile ödeme yapılmamaktadır? Bu duyarsız davranış ve tasarrufla sektörümüz çaresiz bırakılmış, ilki 2018, ikincisi 2020 olmak üzere iki defa ortalama yüzde 27-25 dayatma feragate zorlanmış ve maalesef bunda da kamu otoritesi muvaffak olmuştur. Şirketini kaybetmek istemeyen ve ‘bir daha ödemelerde aksama olmayacak’ sözü veren kamu otoritesinin sözüne güvenerek alacaklarının bir kısmından vazgeçmek zorunda kalmıştır. Ancak feragat yapan şirketlere düzenli ödeme yapılacağı yönünde verilen söz her zamanki gibi yine tutulmamış, feragat yapan ve yapamayan hiçbir meslektaşımız ödeme alamamıştır” dedi. (Evrensel)