HABER MERKEZİN- Eylül ayına ilişkin sağlıkta şiddet raporu yayınladı. Raporu açıklayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Şiddet vakalarına sebebiyet veren 25 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 4 saldırgan serbest bırakıldı. Bir saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken 5 saldırgan ise tutuklandı.” dedi.
Durmuş’un açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Türkiye’nin kronikleşen sorunlarından biri haline gelen sağlıkta şiddet, maalesef sağlık çalışanlarını tehdit etmeyi sürdürüyor. Yer, zaman ve kurban ayrımı yapmayan saldırganlar, sağlık çalışanları üzerinde korku ve endişe yaratmaya devam ediyor.
Temmuz ayında Doktor Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin acısını hâlâ yaşayan sağlık camiası, geçtiğimiz ay Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi’nde görevli güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan’ın hasta yakınları tarafından canice katledilmesinin şokunu ise atlatamadı.
Her geçen gün acımız derinleşiyor, kabuk bağlayan yaralarımız yeniden kanıyor. Oran itibariyle düşük kalan, ancak sonuçları itibariyle tahribatı yüksek olan sağlıkta şiddet, artık son bulmalıdır.
Şiddet nedeniyle güven duygusunu zaman zaman kaybetmeye başlayan sağlık çalışanları, hayatlarından endişe duyarak şifa dağıtmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda hasta yakınlarının saldırgan tutumu, sağlık çalışanları arasında korkuya neden olmaktadır. Bu durum, sağlık çalışanları arasında istifaların artmasının da en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir.
“Ciddi bir halk sorunu”
Tüm bunlar göz önüne alındığında sağlıkta şiddet, ciddi bir halk sağlığı sorununu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğun iş yükü ve istihdam yetersizliği altında ezilen sağlık çalışanlarına yönelik empati kurulmalı, şiddet sonrası yaşanan kaotik ortamın sağlık hizmetini sekteye uğrattığı ve telafisi imkânsız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.
Her kurum ve toplumun her bir ferdi, bu vahim tablodan kendine pay çıkarmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadeleye ortak sahip çıkılmalıdır.
X-ray cihazlarının hastanelere yerleştirilmesi önemli bir adım. Silah, bıçak ve benzeri yaralayıcı cisimlerle hastaneye girişlere son bulmalıdır. Tedbirlerin ve güvenlik görevlilerinin yetkilerinin artırılması elzemdir.
“Saldırganların çoğu hasta yakını”
Öte yandan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın getirdiği cezai müeyyidelerin kararlılıkla uygulanması da sağlıkta şiddetle mücadeleye büyük ivme kazandıracaktır. Sağlık çalışanlarına şiddeti önlemeye yönelik “acil eylem planı”nın hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz. Tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle sağlıkta şiddet karşı bir farkındalık kampanyası başlatılmalıdır.
Saldırganlar, çoğunlukla maalesef hasta yakını olmaktadır. Bu durum, sağlıkta şiddet konusunda artık bilinen en temel gerçektir. Ayrıca, hasta muayene alanları ile hasta yakınlarının bekleme alanları ayrı tutulmalı, aynı zamanda hasta yakınlarının hastaları hakkında bilgiye doğru ve kolay ulaşmasının kanalları açılmalıdır.