İHD İstanbul Şubesi, “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Marmara’daki hapishanelerden ve farklı kentlerde bulunan tutsaklardan kendilerine yapılan başvurularda yer alan hak ihlallerine dair rapor hazırladı.
Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üç aylık “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu” dernek binasında yapılan basın toplantısıyla paylaşıldı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile komisyon üyeleri Mehmet Acettin, Ümmühan Kaya ve Meral Nergis Şahin toplantıya katıldı.
18 HAPİSHANEDEN 3 AYDA 83 BAŞVURU
Raporun, tutsakların gönderdiği faks-mektuplar, aileler ve avukatlar aracılığıyla yapılan başvurular ile basın taraması yoluyla oluşturulduğu belirtildi. 9’u Marmara hapishanelerinden olmak üzere 18 hapishaneden İHD’ye başvuru yapıldığı aktarılan raporda, 2023 yılının temmuz, ağustos ve eylül aylarında 83 başvuru yapıldığı aktarıldı.
2 BİN 491 HAK İHLALİ YAŞANDI
Ayrıca raporda, derneğe temmuz ayında 85, ağustos ayında 987, eylül ayında bin 154 olmak üzere toplamda 2 bin 226 insan hakları ihlali başvurusu yapıldığı belirtildi. Basın taraması yoluyla da 265 ihlalin tespit edildiği belirtilerek toplamda 2 bin 491 ihlalin yaşandığı aktarıldı. Raporda, ihlaller şu şekilde sıralandı: “Yaşam hakkı bağlamında 4, işkence, kötü muamele ve onur kırıcı davranış 803, sağlık hakkına yönelik 295, iletişim hakkı ihlali 467, adalete erişim hakkı ihlali 156, şartlı tahliye ve denetimli serbestlik hakkına dair ceza infazı sürecinde yaşanan ihlal 130, sağlıklı beslenme, temiz suya erişim ve öz bakım ihtiyaçlarının karşılanmamasında 297 ihlal yaşandı.”
“HAK İHLALLERİ YAŞAMI TEHDİT EDİYOR”
Toplantıda konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hak ihlallerinin tutsakların yaşamını tehdit eder boyuta vardığına dikkat çekti. İhlallerin açıklanan verilerle sınırlı olmadığına dikkat çeken Yoleri, “Bu rapor dönemindeki tespitlerimiz, hapishanelerde ciddi sorunların yaşanmakta olduğunu ve ne yazık ki sorunlara halen çözüm üretilemediğini göstermektedir. Aşırı doluluk ve buna bağlı sorunlar, ayrımcı yaklaşım ve uygulamalar artarak devam etmektedir. Annesiyle kalan çocuklar, yabancı, kadın, çocuk, yaşlı, engelli, hasta mahpuslar ayrımcılık dahil ciddi hak ihlallerine maruz kalmaktadırlar. Çalışan mahpuslara yönelik ağır emek sömürüsü devam etmekte, ekonomik krizin etkileri içeride de ağır bir şekilde kendisini hissettirmektedir. Mahpusların günlük iaşe bedelleri temel beslenme ihtiyacına dahi cevap olamamakta, mahpuslar kalitesiz ve yetersiz beslenmeye maruz kalmaktadır” dedi. Hak ihlallerinin son bulmasını isteyen Yoleri, buna karşı tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
TALEPLER NELER?
Komisyon üyelerinden avukat Ümmühan Kaya ise talepleri şöyle sıraladı:
İnfaz sistemi kaldırılmalı, ceza infazında mahpuslar arasında eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açan uygulamalara son verilmedir.
Giderek yaygınlaşan ve kalıcı hale dönüştürülen tecrit politikasından vazgeçilmeli, işkence, kötü muamele, keyfi yasak ve uygulamalara derhal son verilmelidir.
İdare ve Gözlem Kurulu uygulamasına son verilmelidir. Mahpusların iaşe bedelleri artırılmalı, mama, bebek bezi, ped vb. ihtiyaçlar ücretsiz sağlanmalıdır.
Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri sadece mahpusların mücadelesi ile değil dışarıdan yürütülecek mücadele ile önlenebilir.
(HABER MERKEZİ)