Kadıköy sahilinde işkenceyle gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Kürt işçiler yaşadıklarını anlattı; Darp edildik, mehter marşı dinlettiler, “Tanrı Türk polisini korusun” demeye zorladılar.
Kadıköy Moda Sahili’nde eğlenirken polis tarafından işkenceyle gözaltına alınan Kürt işçiler, çıkarıldıkları Anadolu Adliyesi 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “polise görevini yaptırmamak için direnme” iddiasıyla adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Gençler o gün yaşadıklarını ANF’den Zeynep Kuray’a anlattı. Gençlerin anlatımına göre ortada halay çekme bile yok. Polisin keyfi GBT’si ve saldırısı var.
Müzik bile dinlemiyorduk
Twitter’da halay çektikleri için gözaltına alındıkları iddia edilen olaya ilişkin işçiler, polisler geldiğinde halay çekmediklerini, müziğin de sesinin kısık olduğunu vurguladılar.
İnşaat işçisi Kadir Gülşen, polisler geldiğinde ne halay ne de müzik dinlendiğine işaret etti. Kadıköy sahilinde otururken başka bir kavgadan dolayı olay yerine iki polis otosunun geldiğini anlatan Gülşen, “Biz oturuyorduk, polisler yanımıza gelip kimlik kontrolü yaptılar. Polislerden biri müzik dinlemek için getirdiğimiz ses topunu işaret ederek, ‘Bu ses topu kimin?’ diye sorduktan sonra ses topumuza el koyup aracın içine koydu. Buna tepki gösterdiğimizde, halamın oğluna, ‘İstersem seni de alırım’ diyerek araca götürdü. Tepkiler yükselince üzerimize biber gazı sıktılar. Polisin kardeşime yönelip, yüzüne biber gazı sıkıp darp ettiğini görünce araya girdim. Benim yüzüme de biber gazı sıkınca can havliyle kendimi savundum. Birden belindeki silahı çıkarıp havaya ateş açmaya başladı” dedi.
‘Ev hapsi aldım, evim yok Diyarbakır’a döneceğim’
Aynı gün kendisinin Kadıköy karakoluna gittiğini belirten Gülşen, çıkarıldığı mahkeme tarafından ev hapsi şartıyla serbest bırakılmasına tepki gösterdi. İstanbul’a çalışmaya geldiğini anlatan Gülşen, “Biz ekmek davasına İstanbul’a geldik. Finans Merkezi inşaatında çalışıyoruz. Sırf Kadıköy’de sahilde müzik topuyla oturduğumuz için polisin saldırısına uğradık. Şimdi ev hapsi aldım, burada evim yok, şantiyede kalıyorum, mecburen Diyarbakır’a döneceğim ve çalışamayacağım. Burada sadece beni değil, tüm ailemi mağdur ettiler” diye konuştu.
Kimlik kontrolü ile taciz edildiler
İşkenceyle gözaltına alınan inşaat işçilerinden Seyithan Gülşen, başka bir olay için sahile gelen polislerin yanlarında getirdikleri ses topuna el koyduklarını vurguladı. Kadir Gülşen’in kuzeni olan Seyithan, “Polisler geldiğinde müziği kesmiştik. Gelip kimlik kontrolü yapıp ses topunun kime ait olduğunu sordular ve el koydular. Tepki göstermemiz üzerine ise darp edilerek gözaltına alındık” dedi.
Darp raporu almayalım diye tehdit edildik
Gülşen, polisler tarafından hem araç içinde darp edildiklerine hem de hastaneye muayeneye gittiklerinde darp raporu almamaları için tehdit edildiklerine dikkat çekti. Sürekli cinsiyetçi küfürlere maruz bırakıldıklarını anlatan Gülşen, şunları kaydetti: “Hatta bir polis vardı, ‘Ben de Diyarbakırlıyım ama Allah’ı tanımıyorum’ dedi ve bizi darp etti. Hastaneye geldiğimizde ise darp edildiğimizi söylediğimiz takdirde ‘size daha farklı muamele yapacağız’ denilerek tehdit edildik. O yüzden muayene edildiğimizde darp edildiğimizi söyleyemedik.”
‘Geberin teröristler dediler, polis işkence uygularken parmağını kırdı’
Kadıköy karakolunda işkencenin boyutlanarak devam ettiğini belirten Gülşen, “Karakola geldiğimizde bize Kadıköy sahilinde biber gazı sıkıp, silahını ateşleyen polis tarafından ters kelepçeli bir şekilde öyle bir darp edildik ki; yumruk sallarken hem parmağını kırdı hem bizi suçladı. Sanki biz parmağını kırmışız gibi hakkımızda suç duyurusunda bulundu. Daha sonra yüzüstü yatırdılar, araçtan açtıkları mehter marşını dinlettiler ve zorla, ‘Tanrı Türk polisini korusun’ diye bağırttılar. Yüzüstü yatmış durumdayken bir komiser gelip ayakkabılarıyla belimde ve kolumda bulunan zafer işareti dövmesi üzerine defalarca bastı. Karın boşluğuma tekme vurdu, nefes alamadım. Hastaneye tekrar götürürlerken ‘Geberin teröristler’ diyerek cinsiyetçi küfürler ettiler.”
Kurye video çektiği için gözaltına alındı
İşkenceyle gözaltına alınan işçilerden İdris Akpınar ise evine giderken sadece olayın tanığı olarak telefonuyla çekim yaptığı için polis saldırısına uğradı.
Motokurye olan Akpınar, yaşananları şöyle anlattı: “Kadıköy sahilinden evime giderken polislerin bir grup gencin müzik ses topunu aldıklarını gördüm. Kimlik kontrolü yaparken ses toplarına el koydular. Gençler buna tepki gösterince ikisini alıp darp etmeye başladılar. Ben de koşarak polislere, ‘Ne yapıyorsunuz? Vurmayın’ dedim. Ortam birden kalabalıklaştı ve gerildi. Ben de video çekmeye başladım. O esnada bir yunus polisi, ‘Video mu çekiyorsun? Gel buraya’ dedi. Telefonumu vermemek için uzaklaştım. Yine aynı polis, ‘Niye bizi çekiyorsun?’ diye sorduğunda ben de suç işlediklerini, insanları darp ettikleri cevabını verdim. Bunun üzerine, ‘Suç mu işliyoruz? Darp mı ediyoruz? O zaman sen de gel bakalım’ diyerek beni de darp ederek gözaltına aldılar.”
Suç duyurusunda bulunuldu
Araç içinde sürekli darp edildiklerini belirten Akpınar, hastaneye geldiklerinde ise darp raporu almamaları yönünde polisler tarafından tehdit edildiklerine dikkat çekti. “Polisler, ‘Eğer sizi dövdüğümüzü söylerseniz bir de bunun dönüşü var’ diye tehdit ettiler” diyen Akpınar, o nedenle hastanede darp edildiklerini söylemediklerine işaret etti. Kadıköy karakolunda ise ters kelepçeli bir şekilde yüzüstü yatırarak mehter marşı dinlettiklerini anlatan Akpınar, polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
(HABER MERKEZİ)