İSVİÇRE- İsviçre Yabancılar Dairesi yasal tüm sürecin bitmesine rağmen dört yıldır Kaya ailesinin iltica başvurusuna cevap vermiyor.
İbrahim Kaya 2013 yılında Gezi direnişine katıldığı gerekçe gösterilerek İzmir’de tutuklanmış ve altı ay hapishanede kalmıştı. Aralık 2013 tahliye olan ibrahim Kaya hakkında 21 yıl 6 ay hapis isteniyordu ancak İbrahim Kaya beraat etti. Üstelik hapishanede kaldığı süreç için de tazminat kazandı.
BEŞ YIL SONRA YENİ BİR DAVA
İzmir 19. Ağır ceza mahkemesi bir önce yargılama sürecinde kullanılan aynı belgeleri kullanarak Türkiye Komünist Partisi/ Marksist-Leninist’e (TKP/ML) üye olduğu iddiasıyla yeni bir dava açtı. İzmir’de yaşadıkları dönemde defalarca kez polis tehdidine ve tacizine maruz kalan Kaya ailesi TC devletinin açık hedefi olduğunu düşünerek Ekim 2017’de İsviçre’ye iltica etti. Türkiye’de devam eden davada yakalama kararı çıkartılan ibrahim Kaya Türkiye’ye döndüğünde on yılı aşkın bir ceza ile karşı karşıya.
İKİ FARKLI ÖRGÜTE ÜYELİK
Gözde Kaya 2015 yılında izmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Gezi direnişine katıldığı gerekçe gösterilerek Türkiye Komünist Partisi/ Marksist Leninist’e (TKP/ML) üye olduğu iddası ile yargınlamaya başladı. 2016 yılında Ekin Wan ve Hacı Lokman Birlik ile ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek KCK ve PKK’ye üye olduğu iddası ile İzmir 13.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. 2017 yılında birleştirilen bu iki dosyadan dolayı iki farklı örgüte üye olduğu iddia edilen Gözde Kaya şu anda on yılı aşkın bir ceza ile karşı karşıya. İzmir’de yaşadığı süreçte defalarca kez gözaltına alınan Gözde Kaya ve ailesi 2017 Ekim ayından bu yana İsviçre Aargau’da yaşıyor.
Aradan yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen iltica başvurularına cevap alamayan Kaya ailesi bugün (9 Ağustos Pazartesi) yaşadıkları kampın önünde bir basın açıklaması yaparak bu hukuksuzluğu teşhir ve protesto ettiğini, sonuçlarını alıncaya kadar bu tür eylemleri sürdüreceklerini duyurdu.
ROTA- Göçmen Öz örgütlenmesi tarafından organize edilen basın açıklamasına, İsviçre Türkiyeli İşçiler Fedarasyonu (İTİF) ve Alternatif Göçmen Dayanışması da destek verdi.
İsviçre’de yaşadıkları süre boyunca dokuzuncu kez adreslerinin değiştiğini belirten İbrahim Kaya bu durumdan çocukların etkilendiğini ve bu bekleme halinin geleceğe dair kaygı verici bir hâl aldığını belirtti. Şu anda maksimum 150 günde iltica başvurularını sonuçlandıran İsviçre Yabancılar Dairesi’nin kendilerini keyfi bir şekilde beklettiğini söyleyen Kaya duyarlı kamuoyunu bu durumu teşhir ve protesto etmeye çağırdı.