İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Şubesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ile başlayan eylemlerdeki gözaltı ve tutuklama saldırılarına ilişki basın toplantısı düzenledi.
Şube binasında yapılan toplantısında konuşan, İHD Ankara üyesi Asım Barış, Türkiye genelinde yapılan ev baskınlarında ve eylemlerde çoğu çocuk olmak üzere en az bin 879 kişinin gözaltına alındığını, 260 kişinin tutuklandığını ve 468 kişinin de adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldığını aktardı.
Polisin eylemlerde kaba dayak, yakın mesafeden kapsül, gaz ve su sıkılma, ters kelepçe, çıplak arama işkencesi yaptığını kaydeden Barış, üniversite öğrencilerinin ders boykotuyla dayanışma amacıyla bir günlük iş bırakma kararı alan Eğitim Sen’in MYK üyelerine 2 haftalık ev hapsi ve adli kontrol kararı verildiğini belirtti.
POLİS BİR GENCİN AYAĞINI KIRDI
Ankara’da eylemlerin devam ettiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), öğrencilerin kent merkezindeki eylemlere katılmak amacıyla kampüsten çıkmalarına izin verilmediği belirtilen Barış, 20 Mart’ta şubelerine başvuran öğrencilerin “işkenceye uğradıkları ve bir arkadaşlarının ayağının kırıldığı” şikayetinde bulunduğunu kaydetti.
POLİS KİMYASAL İÇERİKLİ GAZ KULLANDI
Eylemlere saldıran polisin kimyasal gaz içeren kapsül kullandığını ve bunu da yakın mesafeden sıktığını kaydeden Barış, “Kızılay bölgesinde bulunan çeşitli cadde ve bulvarlarda toplanan kitleye tazyikli su sıkılmış, kaba dayağa maruz bırakılmış; alanlarda müdahale esnasında gözaltılar yapılmış, kişilere ters kelepçe takılmış; yerlerde sürüklenerek ve yere yatırılarak vücut bütünlüğüne zarar verecek pozisyonda tutulmuş, tehdit ve hakaretlere uğramışlardır. Gözaltına alınanların, gözaltı araçlarında dahi şiddete maruz kaldığı tanıklar tarafından aktarılmıştır.” dedi
ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ
Barış, 22 Mart’ta gözaltına alınanlar arasında bulunan 7 kadına çıplak arama ve fiziksel işkence yapıldığını belirtti.
14 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI
Eylemleri görüntülemek isteyen gazetecilerin de engellendiği aktaran Barış, “Gazeteciler işkence ve kötü muameleye maruz kaldılar. Bugüne kadar en az 14 gazeteci gözaltına alındı ve haklarında tutuklama kararı verilen 7 gazeteci, yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.” dedi.
TALEPLER
Barış, taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Keyfi olarak yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi
- İşkence ve kötü muamele yasağını ihlal edenler hakkında soruşturma süreçlerinin başlatılması
- Ters kelepçe, plastik mermi, kapsül, göz yaşartıcı gaz vb. araçların kullanımına son verilmesi
- Valilik yasakları gerekçe gösterilerek yapılan polis saldırısına ve işkenceye son verilmesi
- Gözaltına alınanların serbest bırakılması
- Sosyal medya hesaplarının kapatılmasına, gazetecilerin gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına son verilmesi
(HABER MERKEZİ)