HABER MERKEZİ- İstanbul Beyoğlu Belediyesi, dönüşüm gerekçesiyle Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi halkının elektrik ve suyunu keserken benzer bir sürecin Beykoz’da yaşanacağı gündeme geldi. Beykoz Belediyesi, ’Tokatköy Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında evlerini boşaltmayanların elektrik, doğalgaz ve suyunu 20 Haziran’dan sonra kesecek.
Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesine ilişkin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 27 Mayıs tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED başvurusu yaptı. Emlak Konut’un proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin maliyeti, 376 milyon 429 bin 500 TL olarak belirlendi. Söz konusu alanın mülkiyetinin Beykoz Belediyesi’nde olduğu kaydedilirken projeyi, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yapacak. İmar planlama alanı 9,1 hektar büyüklüğünde olurken proje kapsamında 776 konut ve 47 iş yerinin inşa edilmesi planlanıyor.
Beykoz Belediyesi’nin yaptığı açıklamada, “Tokatköy kentsel dönüşüm alanında tahliye süresi için geri sayım başladı. Proje alanında 20 Haziran’dan itibaren elektrik, doğalgaz ve su hizmetleri sonlandırılacak” denildi. Mahalleli, kentsel dönüşüm sürecinde yaşananlara tepki gösterdi.
40 senedir Beykoz’da yaşayan Süleyman Vural, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını söyledi, belediyenin kendilerini muhatap almadığını belirtti. Vural, şöyle konuştu: “Belediyeyle vatandaş arasında iletişimsizlik var. Yaptıkları hiçbir şeyi bilmiyoruz, proje nasıl yapılacak, hiçbir şeyden haberimiz yok. Önümüze bir belge koyup, ‘İmzalayın, başka bir şeye karışmayın’ diyorlar. ‘280 bin TL gibi bedel var, onu ödeyeceksiniz, başka para ödemeyeceksiniz’ diyorlar ama bunların hepsini sözlü olarak söylüyor. Bundan önce de çok sözler verildi ama tapularımızı vermediler. Tapular Beykoz Belediyesi’nde olduğu için, ‘Yer bizim, boşaltın, kentsel dönüşüm yapacağız’ diyorlar.”
AMAÇ BİZİ GÖNDERMEK
Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz sadece dönüşümün adaletli şekilde yapılmasını istiyoruz. Belediyeden randevu talep ediyoruz ama vermiyorlar, ‘Biz ne dersek, o olur’ tavrındalar. Mahkemeye vermeye karar verdik. Toplam 660 hak sahibi var, bunun 350’si onay verdi, 300 kişi de yerinde oturuyor. 83 tane davamız var, birçoğunda yürütmeyi durdurma aldık. Evini Beykoz Belediyesi’ne teslim edenlerin evleri yıkılıyor. Onlarca ev yıkılmıştır. Burada bedelsiz bir şekilde binaları yapmak var, neden bedelli yapıyorlar? Bunlara inanmıyoruz, amaçları bizi barındırmak değil, bizi buradan göndermek. 280 bin TL, akla ziyan bir rakam, bu ekonomik şartlarda böyle bir şey olmayacağını herkes bilir. Resmi olarak hiçbir şey sunmadılar, sunmuyorlar. Hep mağduriyet yaşıyoruz.”