Beşiktaş’ta gece kulübünde tadilat sırasında çıkan, 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangının üzerinden bir yıl geçti. Yangının birinci yılında gece kulübünün önünde açıklama yapan hayatını kaybeden işçilerin aileleri “Adalet bekliyoruz” dedi.
Tadilat sırasında çıkan yangında çoğu işçi 29 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili 22 sanık hakkında 2 yıl 6’şar aydan 22 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezaları istemiyle açılan davanın görülmesine devam ediliyor. Davanın 24 Şubat’ta görülen 6. duruşmasında mahkeme heyeti, tutuklu 5 sanığın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin tamamının toplanmamış olması, olay yeri inceleme raporları ve kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Davanın 7. duruşması 7 Nisan’da yapılacak.
Aileler adına basın metnini okuyan Zülfiye Dolu “Bir yıldır evlatlarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin, dostlarımızın acısı yüreğimizde dinmeden taşıyoruz. Ancak yalnız yas tutmuyoruz. Çünkü bu felaketin adı ‘ihmal’ değil, apaçık bir ihmal zinciriyle örülmüş cinayettir” dedi.
“CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILDI”
Dolu, şöyle devam etti: “Yangın, yanıcı malzeme kullanımı, ruhsatsız tadilat, yangın söndürme sistemlerinin çalışmaması, acil çıkışların işlevsizliği ve iş güvenliği önlemlerinin tamamen hiçe sayılması nedeniyle büyük bir faciaya dönüşmüştür. Belediye ve itfaiye yetkilileri, işletmedeki eksiklikleri görmezden gelmiş; ruhsatlandırma ve denetim görevlerini yerine getirmemiştir. İşletme sahipleri ve taşeron firmalar ise öngörülebilir riskleri bile bile yok saymış, can güvenliğini hiçe saymıştır.”
“TAKSİR DEĞİL OLASI KAST”
Tüm sorumluların yaşanacak katliamı öngörülebilecek durumda olmasına rağmen önlem almadığını dile getiren Dolu, “Bu nedenle sadece ihmal değil, olası kast kapsamında sorumlulukları vardır. Yani bu kişiler, 29 insanın hayatını kaybedeceğini öngörmelerine rağmen tedbir almamayı tercih etmiş, bile isteye bu sonucun doğmasına zemin hazırlamışlardır” ifadelerini kullandı.
Görülmekte olan ceza dosyalarında belediye yetkilileri hakkında “taksirle ölüme neden olma” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla yargılamaların devam ettiğini belirten Dolu, “Belediye yetkilileri hakkında açılan davalarda suç vasfı ‘taksir’ değil, açıkça ‘olası kast’ olmalıdır. Çünkü 29 insanın hayatını kaybedeceği öngörülmesine rağmen hiçbir işlem yapılmaması, bilinçli bir kayıtsızlık, ölümle sonuçlanacağını bilerek görevini yapmama halidir. Bu cezasızlık düzenini kabul etmiyoruz” dedi.
“YARGI SÜRECİ ŞEFFAF, BAĞIMSIZ, ETKİN YÜRÜTÜLMELİ”
Dolu, taleplerini şöyle sıraladı:
- Belediye ve kamu görevlileri hakkında açılan davada yargı sürecinin şeffaf, bağımsız ve etkin biçimde yürütülmesi, cezaların caydırıcı olması sağlanmalıdır.
- İşletme sahipleri, yetkilileri, taşeronlar ve belediye görevlileri hakkında olası kast kapsamında yargılama yapılmalı, 29 kişinin ölümüne neden olan ihmallerin hesabı verilmelidir.
- Resmî makamlara verdiği gerçeğe aykırı beyanlarla aslında gerçek taşeron işveren konumunda olan Ercan Erkan hakkındaki takipsizlik kararları kaldırılmalı ve bu kişi hakkında iddianame düzenlenmelidir. Aynı şekilde eğlence işletmesinde verdiği talimatlarla işçilerin ölümüne sebep olan Berna Çaltepe ve Arda Arman Perihan hakkında da iddianame düzenlenmelidir.
- Tüm eğlence mekanlarında yangın güvenliği denetimleri sıklaştırılmalı, risk taşıyan işletmeler kamuoyuna açıklanmalıdır.
- İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri zorunlu hale getirilmeli, taşeron firmaların sorumluluğu yasal olarak netleştirilmelidir.
Açıklama, olayın yaşandığı yere karanfiller bırakılmasıyla son buldu.
(HABER MERKEZİ)