HABER MERKEZİ- Basın Özgürlüğü Raporuna göre;
Türkiye’de yılın ilk 6 ayında gazeteciler 350 kez hâkim karşısına çıkarken 56 gazeteci gözaltına alındı, 23 gazeteci ise tutuklandı.
24 Temmuz Basın Bayramı ve basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü. Ancak basına yönelik baskılar nedeniyle Türkiye’de gazeteciler bugünü “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak karşılıyor. Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149’uncu sırada olan Türkiye’de gazeteciler haberleri, yazıları, sanal medya paylaşımları nedeniyle işsiz bırakılıyor, tehdit ediliyor, yargılanıyor, tazminat cezalarına çarptırılıyor, hapsediliyor.
Gazeteciler yaptıkları haberlerden dolayı tutsak edildi. Diyarbakır’da gözaltına alınan 21 gazeteciden 16’sı 39 gündür tutsak.
Gazeteciler her zaman olduğu gibi yılın ilk altı ayını saldırı, tehdit ve hedef gösterme nedeniyle büyük güvenlik riski altında geçirmek zorunda kaldı. Burjuva-feodal medya tarafından hedef gösterilen gazeteciler saldırıya uğradı.
Gazeteciler haber takibi sırasında da polis şiddeti ve engellemesi ile karşı karşıya kaldı. Özellikle basın açıklamaları, protestoları takip eden gazeteciler engellendi, işkenceye uğradı ve gözaltına alındı.
Yılın ilk altı ayında basın özgürlüğünü kısıtlayan temel uygulamalardan biri de erişim engellemeleri oldu.
- Etkin Haber, Yeni Demokrasi, Umut Gazetesi, Gazete Karınca, Avrupa Haber’in de aralarında bulunduğu onlarca internet sitesi defalarca erişime engellendi.
Meclis’ten geçen Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda yapılan düzenleme ile erişim engelleme yetkisi verilen kurumların sayısı da artırıldı. Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu’nun eklenmesiyle erişim yasağı yetkisine sahip kurum sayısı 20’yi aştı. Bu kurumlar arasında Spor Toto, Futbol Federasyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı da bulunmakta.