Bangladeş’te on binlerce hazır giyim işçisi pazartesi günü düşük ücretleri protesto etmek için iş bıraktı. Eylemlerde 2 işçi hayatını kaybetti.
Bangladeş dünyanın en büyük hazır giyim ihracatçılarından biri ve sektör, Bangladeş’in yıllık 55 milyar dolarlık ihracatının yüzde 85’ini oluşturuyor; ancak 4 milyon hazır giyim işçisinin çoğu için koşullar çok kötü. Dolayısıyla kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı on binlerce işçi iş bırakarak eylem yaptı.
Polis, ülkenin en büyük sanayi kenti olan Gazipur’da en az 10 bin işçinin iş bırakarak eylemler düzenlediğini, altı katlı bir fabrikanın ateşe verildiğini ve bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Yetkililer, 7 bin kişinin de merkezdeki Ashulia ve Hemayetpur kentlerinde eylemler düzenlediğini belirtti.
Ashulia Konfeksiyon Sendikası lideri Mohammad İbrahim polisin verdiği rakamlara itiraz ederek 100 binden fazla protestocu olduğunu söyledi.
4 BİN İŞÇİ POLİSLE ÇATIŞTI
AFP‘ye konuşan yetkililer, en şiddetli çatışmaların başkent Dakka’nın kuzeyinde Mymensingh’e giden bir otoyolda patlak verdiğini, en az 4 bin işçinin polisle çatıştığını, yolu kapattığını ve bir kamyoneti ateşe verdiğini söyledi.
Gazipur’daki polis biriminin şefi Sarwar Alam, “Çatışmalar sırasında bir konfeksiyon işçisi yaralandı ve hastaneye götürülürken hayatını kaybetti” dedi.
Polis ve bir itfaiye yetkilisi, Gazipur’da işçilerin eylemlere katılmalarına izin vermediklerini, işçilerin fabrikaları hedef aldıklarını ve Konabari’deki bir fabrikayı ateşe verdiklerini söyledi.
Gazipur itfaiye şefi Abdullah Al Arefin AFP’ye yaptığı açıklamada “ABM Fashions’ta çalışan bir işçi yangının ilk üç kata yayılmasıyla hayatını kaybetti.” dedi.
Polis en az 40 fabrikanın hasar gördüğünü söyledi.
SIK SIK EYLEM YAPILIYOR
Bangladeş, dünyanın en büyük perakendecileri ve markaları için giysilerin üretildiği yaklaşık 3 bin 500 hazır giyim fabrikasına ev sahipliği yapıyor, ancak işçiler için temel aylık ücret sadece 8.300 taka (75 $).
Güçlü İmalatçılar Birliği’nin, sendikanın aylık asgari ücretin 23 bin taka (yaklaşık üç kat artış) olması yönündeki taleplerini göz ardı ederek yüzde 25 zam teklif etmesinin ardından hafta sonu eylemler başladı.
Bangladeş’te ücretler ve kötü çalışma koşulları nedeniyle sık sık eylemler yapılıyor. 2006 yılında yapılan eylemlerde en az 16 fabrika ateşe verilmiş ve çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
(HABER MERKEZİ)