Kurdaki yükseliş dış borç maliyetinde de artışa neden oldu. Bir yıl içerisinde ödenmesi gereken kısa vadeli dış borcun TL karşılığı 14 Mayıs seçimlerinden bu yana 772 milyar TL arttı.
Seçimlere giden süreçte döviz kurlarının sabit tutulmasını sağlamak amacıyla Merkez Bankası rezervleri tüketilirken Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun sona ermesiyle birlikte hızlı bir artış yaşandı. Döviz kurlarında süren artış, rekorları da beraberinde getirdi. Kurlarda yaşanan artış, borç maliyetlerinin de katlanmasına neden oldu.
Kurdaki artışlar borç maliyetlerinde de artışa neden olurken Türkiye’nin vadesine bir yıl ve daha kısa kalan borçlarının toplamı 203,3 milyar dolar seviyesinde oldu. Bu borcun 42,7 milyar doları kamuya, 39,3 milyar doları Merkez Bankası’na ve 121,3 milyar doları ise her türlü ayrıcalığa sahip özel sektöre ait olduğu öğrenildi.
KISA VADELİ DIŞ BORÇ MALİYETİ ARTTI
BirGün‘de yer alan habere göre 203,3 milyar dolar olan kısa vadeli dış borcun TL değeri ilk tur seçimlerinden hemen önce 3 trilyon 978 milyar TL seviyesindeydi. Dün itibarıyla 4 trilyon 750 milyar TL’ye ulaştı. 14 Mayıs seçimlerinden bu yana kısa vadeli dış borcun maliyeti 772 milyar TL arttı. Bu tutar bir yıl ve daha kısa vadesi kalan borcu ifade ediyor. Dolar, 9 Haziran’a da rekorla başlarken borçtaki artış da bununla birlikte artıyor.
(HABER MERKEZİ)