HABER MERKEZİ- Tayyip Erdoğan’ın “talimatıyla” bayramdan sonra “normalleşmeye” hazırlanan devletin karantina uygulamalarında da değişikliklere gideceği belirtiliyor. Burjuva medyaya yansıyan bilgilere göre bayramdan sonra yeni vaka görülmeyen illerde “tersine karantina” uygulamasına geçilebilecek. İddiaya göre sadece yeni vaka görülmeyen iller veya komşu iller nezdinde iletişim ve serbestlik olabilecek. Uygulamanın gerekçesi ise yeni vaka görülmeyen illeri korumak olarak belirtiliyor.
“Evde kal” çağrıları yapan ancak her yerde işçileri çalışmaya zorlayan devlet, sokak ve seyahat yasaklarında olduğu gibi karantina uygulamalarında da tüm ülke ve toplumu kapsayan uygulamalar yerine yaşa, işçilik durumuna, ile ve bölgeye göre farklı uygulamalar geliştiriyor. Temelde üretimin korunmasına ve hızlı bir biçimde “normalleşerek” ekonomiyi ayakta tutmaya odaklanan devletin salgının etkileri konusunda da doğru bilgi vermediği ve kitle algısını maniple ettiği biliniyor.
Diğer yandan salgın bahanesiyle her türlü yasak ve kısıtlamayı hayata geçiren devletin, bölgesel ve il bazında alacağı karantina kararlarının iletişim ve seyahat özgürlüğünü ortadan kaldıracağı, keyfi uygulamalara kapı aralayacağı düşünülüyor.
Koronavirüsü salgınına karşı 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulanan karantinanın, ilerleyen süreçte hiç vaka görülmeyen illere uygulanabileceği iddia edildi. Vaka görülmediği açıklanan 15 civarında ilin korunması için karantina uygulamasının bu illerde uygulanabileceği kaydedildi. Buna göre bu iller ancak kendileriyle benzer verilere sahip komşu illerle iletişime geçebilecek veya sadece il sınırları içerisinde serbestlik söz konusu olacak.
Bu kapsamda, dün iki haftadır yeni vaka görülmediği açıklanan Gümüşhane, görülen 9 vakanın tamamının taburcu edildiği Bayburt, 8 vakanın tamamının taburcu edildiği Dersim, 73 hastanın taburcu edildiği ve 21 hastanın da taburcu edilmek üzere son test sonuçlarının beklendiği Bartın ve çok az vaka görülen Burdur gibi yaklaşık 15 ilde bu uygulamaya geçilebileceği öne sürüldü. Yapılan değerlendirmelerde, bayramdan önceki vaka sayısı ile bayramdan sonraki vaka sayısının kıyaslanmasının çok önemli olduğu belirtiliyor.