Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi İdare ve Gözlem Kurulu, 30 yıllık tutsak Sermin Demirdağ’ın tahliyesini ikinci kez erteledi. Demirdağ’ın tahliyesi, Mart ayında 3 ay, Ağustos ayında ise 6 ay ertelendi. Demirdağ’ın son 6 aylık tahliye erteleme kararına, “koğuştaki aramalarda gardiyanların işini kolaylaştırmamak, hakkında “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla soruşturmaların bulunması, kurul toplantısına katılmamak ve cezaevi tarafından sunulan iyileştirme programlarına katılmamak” gerekçeleri gösterildi. Kurul, söz konusu gerekçeleri öne sürerek Demirdağ’ın “iyi halli” olmadığı yönünde karar verdi.
KARAR ÖNCEDEN VERİLMİŞ
Mezopotamya Haber Ajansından Dicle Müftüoğlu’nun haberine göre Demirdağ, 24 Ağustos’ta kurul kararının kendisine teslim edildiğini aktardı. Demirdağ, kararların altında savcı imzası olmasına rağmen savcının toplantıda yer almadığını belirtti. Demirdağ, gardiyanlar tarafından kamera eşliğinde kurul toplantı kararı kendisine tebliğ edildiğinde, “Savcının katıldığı kurula katılırım, bir nevi yargılamaya dönen kurul toplantısında avukatımın da yer almasını istiyorum” dediğini söyledi.
Bu noktada kendisine geri dönüş yapılmadığını ve aradan 1 hafta geçtikten sonra da kararın tebliğ edildiğini aktaran Demirdağ, “Kağıda baktığımda toplantıya çağırılmadan önce kurulun toplanarak karar aldığını gördüm. Ancak toplantıya katılmayı kabul etmediğim gerekçesiyle tahliyem ertelendi. Bu bir hukuksuzluğun göstergesidir. Sözü edilen soruşturmanın da 2 yıl önce 15 Ağustos’ta koğuşlarda Kürtçe kılam söylenildiği gerekçesiyle başlatıldığı belirtiliyor. İnfaz hakimliği tarafından dosya kapatılmasına rağmen cezaevi savcılığı ısrarla soruşturma dosyasını açık tutuyor. Gizlilik kararı olması nedeniyle avukatlarımız da soruşturmaya dair bilgi edinemiyor. Bu durumun tamamına baktığımızda bizi cezalandırmak, tutukluluğumuzu uzatmak adına gerekçeler üretiliyor. Bu durum kabul edilemez’’ dedi. Demirdağ’ın avukatları karar itiraz etti.
Uzun süredir tahliyesi ertelenen tutsaklardan Özlem Demir ise, çıkartıldığı İdare ve Gözlem Kurulu’nda savcının olmadığını görünce toplantıya katılmayacağını ifade etti. Hapishane ikinci müdürü, baş gardiyan, teknisyen, öğretmen gibi görevlilerin bulunduğu kurul ise, “Burası alt kurul, buranın onayını almadan üst kurula çıkamazsın’’ dedi. Kararlarda savcı imzası olduğuna dikkati çeken Demir, toplantıdan çıktı. Siyasetçi Zeynep Bingöl de savcının olmadığı kurula çıkmayacağını ifade etti.
İnfaz ve Gözlem Kurulu’nun ilerleyen günlerde Demir ve Bingöl hakkında karar vermesi bekleniyor.
(HABER MERKEZİ)