HABER MERKEZİ- Antep’in Araban ilçesinde bulunan Septimius Severus Köprüsü “restorasyon” çalışması adı altında fayanslanarak yok edildi.
Antep’in Araban ilçesinde bulunan antik Roma dönemine ait 19 asırlık Septimius Severus Köprüsü’ne yapılan “restorasyon” tepkilere neden oldu.
TARİHİ YAPIYI KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ONARMIŞ
Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, ortaya çıkan yapının yeni bir köprü olduğunu belirterek, “Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün tarihi eserleri onarma yetkisi yoktur. Bu kabul edilemez. Tarihi eserler restore edilirler. Böyle bir tarihi yapı ancak müzenin denetiminde işin uzmanları tarafından yapılmalıdır” dedi.
Severoğlu, “Bunlar hiçbir arkeolojik çalışma yapmadan kendi kafalarında köprüye bir takım teraslar yapmışlar. Karayollarının işi yol yapmaktır. Bu köprüye ulaşan yollar korkunç bir vaziyette. Neden kendi işlerini yapmıyorlar da arkeologların işlerini yapıyorlar? Bu onarımı yaparken hangi arkeologdan bilgi almışladır? Müzenin bilgisi var mıdır?” ifadelerini kullandı.
Buna benzer bir restorasyon skandalı da geçtiğimiz dönemde Antalya’da yaşandı. Korkuteli’ndeki yaklaşık 800 yıllık Alaaddin Cami restorasyonu kapsamında ünlü Taç Kapı yıkıldı ve yerine yenisi yapıldı. Ünlü Taç Kapı’nın orijinal halinden eser kalmadı. Tarihi kapının sanat şaheseri olarak nitelendirilen bezeme ve motiflerinden birçoğu yok edildi.