12 Mayıs, Pazartesi
Yeni Demokrasi Gazetesi
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Emek
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Kadın
  • Gençlik
  • Çevre
  • Kültür Sanat
  • Yazılar
    • ANALİZ
    • ANI – ANLATI
    • BİLİM
    • ÇEVİRİ
    • İZLENİM
    • KADIN
    • KOLEKTİF DOĞRULTU
    • MAKALE
    • MEŞA AZADÎ
    • POLİTİK – GÜNDEM
    • TARİHSEL BELLEK
  • Tüm Haberler
Yeni Demokrasi Gazetesi
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

Anasayfa » 15’i tutsak 18 gazetecinin yargılandığı dava yarın devam edecek

15’i tutsak 18 gazetecinin yargılandığı dava yarın devam edecek

11 Temmuz 2023
içinde Güncel
PyjPMzPx

PyjPMzPx

Facebook'ta PaylaşX'te PaylaşWhatsappTelegram
Google Haberler Google Haberler Google Haberler
ADVERTISEMENT

Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de gözaltına alınan 15’i tutsak 18 gazetecinin ilk duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Duruşmada, gazetecilerin iddianamesini hazırlayan savcının eşinin mahkeme heyetinde olduğu ortaya çıktı. Avukatlar reddi hâkim talebinde bulundu. Mahkeme başkanı ise talebi reddetti.

Duruşmada savunma yapan gazeteciler, iddianamede mesleki faaliyetlerinin suç gibi gösterilmeye çalışıldığını vurguladı ve “Bu operasyonun temel amacı çalışmalarımızı durdurmak, bizleri sahadan uzaklaştırmaktır. Biz suçlu değil, davacıyız. Hesap verme durumunda değil, hesap sorma durumundayız. 13 aydır tutukluyuz, özgürlüğümüzün kısıtlamasının hesabını kim verecek?” dedi.

Savunmaların ardından duruşmaya yarın sabah saat 9.00’da devam edilmesine karar verildi.

YOĞUN KATILIM

Duruşmayı Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), DİSK Basın-İş, MLSA, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve çok sayıda meslek örgütü temsilcisi takip etti.

Salonun küçük olması gerekçesiyle duruşmaya sınırlı sayıda kişi izleyici olarak alındı.

ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR

Mesleki faaliyetleri nedeniyle “terör örgütü üyesi olmak” ile suçlanan gazeteciler salona getirildiği sırada izleyiciler gazetecileri alkışladı.

MA‘nın haberine göre duruşma, kimlik tespitinin ardından başladı ve iddianamenin özetinin okunmasıyla devam etti.

REDDİ HÂKİM TALEBİNE RET

Duruşmada gazetecilerin iddianamesini hazırlayan soruşturma savcısının mahkeme üyesi ile evli olduğu ortaya çıktı. Avukatlar reddi hâkim talebinde bulundu. Mahkeme başkanı ise talebi reddetti.

SERDAR ALTAN: SUÇLU DEĞİL DAVACIYIZ

Duruşmada DFG Eş Başkanı Serdar Altan, Kürtçe savunma yaptı. “13 aydır tutuklu bulunmaktayız ama neden tutuklu olduğumuzu bilmiyoruz” diyen Altan, “Kürt sorunu nasıl çözülmüyorsa Kürt gazetecilerinin de sesi öyle kısılmak isteniyor. İddianamede gazetecilik yargılanıyor” ifadelerini kullandı.

Davayı “gazeteciliği tasfiye etme ve etkisizleştirme davası” olarak nitelendiren Altan, gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasını hatırlattı. “Bize yapılan operasyon sıradan değil özel bir operasyondu” diyen Altan, şöyle devam etti:

“Özel bir savcı görevlendirildi. 8 gün gözaltında kaldık. Dosyada gizlilik kararı verildi. Bir ay boyunca kurumlarımızda karakol kuruldu, malzemelerimize el konuldu. Gazetecilik malzemeleri suç olarak sergilendi, bu bir utançtı. Diyarbakır Emniyeti bizimle bu kadar uğraşacağına çetelere, tecavüzcülerle uğraşsaydı ortada ne suç ne suçlu kalırdı. İddianamelerde yer alan iddialar insan aklıyla adeta dalga geçiyor. Madem iddianameyi hazırlamak için 10 ay beklendi, bari kayda değer bir şeyler konulsaydı. Yasa dışı ithamlar var iddianamede, onlara yanıt vermeyeceğiz. İddianamede gizli tanıkların ifadesi yer alıyor. Biz gözaltına alındığımızda 6 ay sonra gizli tanıklar ifade vermiş. Delil bulamayınca gizli tanıkları iddianameye dahil etmişler.”

Altan, notları ve evindeki baskında bulunan arşiv görüntülerinin de suç olarak yansıtıldığını söyledi. Sanal medya paylaşımlarının da dosyaya mükerrer bir şekilde konulduğunu belirten Altan, “Bu operasyonun temel amacı çalışmalarımızı durdurmak, bizleri sahadan uzaklaştırmaktır. Biz suçlu değil, davacıyız. Hesap verme durumunda değil, hesap sorma durumundayız. Bu hesabı kim verecek? 13 aydır tutukluyuz, özgürlüğümüzün kısıtlamasının hesabını kim verecek? Biz adaleti savunuyoruz, barış ve demokratik bir yaşam istiyoruz. İfade ve düşünce özgürlüğü istiyoruz. Tutukluların özgürlüğünüz istiyoruz. Biz kötü bir şey yapmadık, biz gazeteci duruşu sergiliyoruz” dedi.

Altan’ın savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.

ÖMER ÇELİK: AMACIMIZ HAKİKATİ ORTAYA ÇIKARMAK

Aranın ardından duruşma, tutuklu gazeteci Ömer Çelik’in savunmasıyla sürdü. Kürtçe savunma yapan Çelik, basın ve ifade özgürlüğü için dayanışmanın önemine dikkat çekti ve duruşmaya gelenlere teşekkür etti.

Gazetecilik faaliyetlerinin suç gibi gösterildiğini ve bunun için yargılandığının altını çizen Çelik, “Burada gazetecilik yargılanıyor” dedi.

Amacın susturulmak ve hakikati saklamak olduğunu söyleyen Çelik, “Bizim amacımız da hakikati ortaya koymaktır. Onlara göre her zaman onlar haklıdır. Diğerleri ‘yerli ve milli’ değildir. Diğerleri ‘teröristtir.’ Bu gerçeği dile getiren öğrenci, siyasetçi, akademisyen herkes terörist! Ve hepsi de terörist olarak yargılanmaktadır! Bu iktidarın belirlediği kırmızı çizgiler var. Bunu aşanlar yargılanıyor. Bu sınırlardan biri de Kürt sorunudur” diye konuştu.

“Bu sisteme boyun eğmeyen gazeteciler olarak onurumuzu koruyoruz. Bizim yaptığımız gazetecilik faaliyeti doğrudur. Ne yaptığımız biliyoruz” diyen Çelik, Sur’da ve Kobane’de çektiği fotoğraflar ve yaptığı telefon arama sayısının suç olarak gösterildiğini söyledi.

İddianamede yasaklı 4 kitaptan bahsedildiğini ve isminin yer almadığını belirten Çelik, bunların iddianameyi şişirmek için eklendiğini belirtti. Çelik, “İddianameye baktığımızda suç yok. Bu gazeteciliğin yargılandığı davadır” diye konuştu.

MEHMET ALİ ERTAŞ: HABER ALMA HAKKI YARGILANIYOR

Gazeteci Mehmet Ali Ertaş da savunmasını Kürtçe yaptı. Ertaş, “Duruşmamıza baktığımızda ülkenin fotoğrafını görüyoruz. Demokrasi, hak, hukuk, evrensel anlamda temel hak ve özgürlükler varsa yargılanma olmamalıdır” dedi.

Ertaş, şöyle devam etti:

“Kürt halkının kendisi burada yargılanmaktadır. Kürt halkının parçası olarak kendi dilimizle konuştuğumuz için yargılanıyoruz. Anadilde gazetecilik yapan tek gazete Xwebûn’dur. O yargılanmaktadır. Ekoloji, ekonomi, kültür, siyasi her haberi yapıyoruz. Her konuda halkı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Gazetecilik anlamında doğayı korumaya çalışıyoruz. Sansür sadece haberler üzerinde değil gazeteciler üzerinde de devam etmektedir.

“Sterk TV ve Medya TV’de ele geçirildiği öne sürülen belge kendi iç yapılarına ilişkin bir işleyişi anlatıyor. Bizim onunla alakamız yok. Ben evrensel gazetecilik kriterlerine göre mesleği yapıyorum. Yaptığım programlar kamuoyuna açıktır. Bu da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır.

“Anadilde Kürtçe yayın yapan Xwêbun gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak gözaltına alınarak tutuklanmam Türkiye için bir utançtır. Katledilen arkadaşlarımızın fotoğraflarının iş yerimizde, evimizde bulunulması suçlama konusu yapılmış. Bunları asmak kadar doğal durum olamaz. Basın kartımız dahi suç delili olarak gösteriliyor. Bu iddianame haber yaymayı engelleme, gazeteciye ve halka sansür uygulama iddianamesidir.”

MEHMET ŞAHİN: TARİH BU ADALETSİZLİĞİ YARGILAYACAK

Tutsak gazeteci Mehmet Şahin, savunmasına başlarken bir anısını anlattı ve “Annemin sütünü helal etmesi için savunmamı Kürtçe yapacağım” dedi:

“36 yıl önce öğrenciyken annemi doktora götürdüm. Annem doktor odasına girdikten bir süre sonra doktor beni çağırdı. Doktor, ‘Annen Türkçe bilmiyor’ dedi, tercümanlık yapmamı istedi. Annem ‘Kadın hastalığıdır, sana anlatmaya utanırım’ dedi. Tedavi olmadan köye döndü. Ben bugün annemin hakkını helal etmesi, sütünü helal etmesi için savunmamı Kürtçe yapacağım.”

Şahin, savunmasında “Bizim şahsımızda Kürt halkının hak, hukuk ve adalet arayışı yargılanıyor. Tarihte bu adaletsizliği yargılayacak” ifadelerini kullandı.

2016 yılına kadar öğretmenlik ve gazetecilik mesleğini sürdürdüğünü, 2016 yılında KHK ile ihraç edildiğini söyleyen Şahin, ihracına herhangi bir neden gösterilmediğini ve o süreçten sonra gazeteciliği zorlu şartlarda devam ettirdiğini belirtti.

Şahin, “Şimdi de gazeteciliğe ilişkin yürüttüğüm faaliyet bana suçlama olarak yöneltiliyor. Öyle görülüyor ki iddia makamı Kürt gazeteciliğinin tasfiye edilmesi görevini kendi üzerine almaktadır” şeklinde konuştu.

İddianamedeki suçlamaların kendilerinde şaşkınlık yarattığını belirten Şahin, yasal olan ve vergisini veren Pel Yapım içerisindeki çalışmanın suç unsuru olarak gösterildiğini belirtti. Şahin, “İddialar farazi, yorum ve kanaate dayalı. Polis bunu yapsa anlaşılırdı ama bir hukukçunun hukuk dışı delil üretmesi anlaşılamamaktadır” diye konuştu.

“Talimat aldığı” suçlamasını da reddeden Şahin, “Kürt gazeteciyim. Bu coğrafyada yaşıyorum. Benim Kürtlerle ilgili haber yapmam için talimat almama gerek yok” dedi.

DURUŞMAYA YARIN SAAT 9’DA DEVAM EDİLECEK

Mahkeme başkanı Şahin’in savunmasına yarın devam etmesini belirterek, duruşmayı erteledi.

Gazetecilerin yargılandığı dava yarın saat 09.00’da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek.

YARGILANAN GAZETECİLER

Davada Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz, Mehmet Şahin, Esmer Tunç, İbrahim Bayram ve Mehmet Yalçın yargılanıyor.

DURUŞMA SÜRERKEN ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA: BERAAT ETMELERİNİ BEKLİYORUZ

Duruşma sürerken adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada “Çok değerli arkadaşlarımız, haber yazdığı için 13 aydır hürriyetlerinden mahrum. Gazeteciliğin suç olduğunu hiçbir şekilde bize kabul ettiremezler. Arkadaşlarımızın bugün beraat etmelerini bekliyoruz” denildi.

Gazetecilerin, devletin şiddet politikasını teşhir ettileri, hak ihlallerini haberleştirdikleri, kamu görevlilerinin suçlarını ifşa ettikleri için tutuklu olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu dayanışmanın devam etmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

(HABER MERKEZİ)

 

 

 

Tags: Dicle Fırat Gazeteciler Derneğigazetecimezoppotamya ajansıtutsak gazeteci
ShareTweetSendShareScanSend
Önceki Yazı

Balıkesir’de HDP yöneticileri gözaltına alındı

Sonraki Yazı

İran’dan Kürt örgütlerine tehdit: “Operasyonlarımız daha yoğun olacak”

Related Posts

Güncel

Gazetemizin 186. sayısı “Korkuyu Değil, Umudu Örgütle” manşetiyle çıktı

12 Mayıs 2025
Güncel

1 Mayıs: Tartışmalar, Kitlelerin Eğilimi ve Taksim

12 Mayıs 2025
Pınar Aydınlar
Güncel

Tutsak sanatçı Pınar Aydınlar yarın hâkim karşısına çıkacak

12 Mayıs 2025
Güncel

PKK, kendini feshettiğini ve silahlı mücadeleyi sonlandırdığını açıkladı

12 Mayıs 2025
Güncel

Çalık Holding’ten tazminatını isteyen işçi dövülerek katledildi

10 Mayıs 2025
Güncel

ESP ve SGDF üyeleri kuyu tipi hapishanelere karşı açlık grevine başladı

9 Mayıs 2025
Sonraki Yazı
bakiri 0

İran'dan Kürt örgütlerine tehdit: "Operasyonlarımız daha yoğun olacak"

Hakkımızda

Yeni Demokrasi’de yer alan yazı, fotoğraf ve haberler kaynak gösterilmek şartıyla kullanılabilir.
Yeni Demokrasi; işçi sınıfı ve emekçilerin, ezilen ulus ve milliyetlerin, geleceksiz bırakılan gençliğin, devrimci tutsakların ve devrimci basının sesidir.

İletişim ve haber göndermek için e-posta adresimiz: yenidemokrasigazetesi@gmail.com

2024 Yeni Demokrasi – Yeni Demokrasi’de yer alan yazı, fotoğraf ve haberler kaynak gösterilmek şartıyla kullanılabilir.
Yeni Demokrasi | işçi sınıfı ve emekçilerin, ezilen ulus ve milliyetlerin, geleceksiz bırakılan gençliğin, devrimci tutsakların ve devrimci basının sesidir.

İletişim ve haber göndermek için e-posta adresimiz: yenidemokrasigazetesi@gmail.com

  • Anasayfa
  • Güncel
  • Emek
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Kadın
  • Gençlik
  • Çevre
  • Kültür Sanat
  • Yazılar
  • Tüm Haberler

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Emek
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Kadın
  • Gençlik
  • Çevre
  • Kültür Sanat
  • Yazılar
    • ANALİZ
    • ANI – ANLATI
    • BİLİM
    • ÇEVİRİ
    • İZLENİM
    • KADIN
    • KOLEKTİF DOĞRULTU
    • MAKALE
    • MEŞA AZADÎ
    • POLİTİK – GÜNDEM
    • TARİHSEL BELLEK
  • Tüm Haberler

Copyleft 2020, dizayn yeni demokrasi
İletişim ve haber göndermek için e-posta adresimiz:yenidemokrasigazetesi@gmail.com