HABER MERKEZİ- Dev Yapı-İş, koronavirüs salgınında 15 günde İstanbul’da 15 bin 191 inşaat işçisini işten atıldığını duyurdu. İşçilerin koronavirüs testi yapılmadan memleketlerine gönderildiği belirtildi.
Dev Yapı-İş koronavirüs salgınına rağmen hiçbir önlem alınmadan çalışmaya devam eden şantiyelerle ilgili açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, “Türkiye’de yaklaşık olarak 216.000 işletmede çalışan sayısı yaklaşık olarak 1.117.000 işçidir.
İstanbul iline bakacak olursak İstanbul’da yaklaşık olarak 45.000 işletme ve buralar da çalışan yaklaşık 295.000 inşaat işçisi vardır.
İnşaatlarda ölümle burun buruna çalışan inşaat işçilerişimdide koronavirüs salgını ile işsizlik açlık arasına şıkışmış durumdalar.
Koronavirüs fırsatçılığı ile bugüne kadar sadece İstanbul da çalışan sayısı 50 ve üzeri olan 726 işletmeden işten atılan inşaat işçisi sayısı 15.191 dir. Bunu tüm ülkeye oranladığımızda tablo dahada ağırlaşmaktadır.” denildi.
“İŞÇİLER SALGIN İLE İŞSİZLİK ARASINA SIKIŞTI”
İnşaatlarda ölümle burun buruna çalışan inşaat işçilerinin koronavirüs salgını ile işsizlik arasına sıkıştırıldığını vurgulayan Dev Yapı-İş, açıklamada yer verilen verilerin ortaya çıkardıklarını da şu şekilde sıraladı:
- İşçilerin tamamına yakını hiçbir yasal hakkı ödenmeden işten atıldı.
- Yine bu işçilerin tamamına yakını yaşadıkları şehirlerden uzakta yaşam alanı şantiyeler olan işçilerdi.
- Yaşam alanı şantiyeler olan bu işçiler, toplu halde yemek yedi, hiçbir hijyen koşulunun sağlanmadığı konteynerlarda uyudu.
- Hiçbir işçiye test yapılmadı ve test yapılmadan bazı işçiler yine toplu halde otobüslere bindirilerek yaşadıkları şehirlere gönderildi.
- Çoğu işçi işten atıldıktan sonra kendi inkanları ile memleketlerine dönmeye çalıştı ve bu yolda yine virüse karşı hiçbir önlem alınmayan araçlarla seyahat etti.
- Bazı şantiyelerde yüksek ateşli işçiler olmasına rağmen işçiler toplu halde çalıştırılmaya devam ettirildi sonra işten atıldı.
Bu durumun kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada talepler ise şu şekilde sıralandı:
“İşten atmak yasaklanmalıdır, işsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bilim insanlarının uzamnların önerileri dikkate alınarak süreç şeffaf bir şekilde yürtülmelidir.”