İSTANBUL- Bu yıl 20.si düzenlenen 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali pazar günü yapılan etkinliklerle sona erdi.
“Yasaklara, Yoksulluğa, Yozlaşmaya, Kentsel Dönüşüme Karşı; 2 Eylül Festivalinde Buluşalım, Mücadeleyi Büyütelim!” şiarlı 20.si düzenlenen festivalin ilk günü kadınların bir araya geldiği “Ekonomik Kriz ve Emekçi Kadınlar” konulu forum düzenlendi. Forum saygı duruşuyla başladı.
Forumda “uyuşturucu, çeteleşme, yozlaşma, görünmeyen ev içi emeği, kadınların bulundukları her alanda daha fazla özne olması ve örgütlenme sorunu” üzerine tartışmalarda yoğunlaşıldı.
2 Eylül Mahallesi’nin kuruluşundan bu yana emek harcayan mahalleli kadınlar mahallede geçmişe göre örgütsüzlüğün yaygınlaştığından ve bir arada olmak gerektiğinden bahsetti. Kadınlar ekonomik krizle birlikte artan sorunların, ihtiyaç ve taleplerinin çok yönlü olmasına dikkat çekerek örgütlenmenin dünden bugüne daha elzem olduğunu dile getirdiler. Artan ekonomik krizin sebeplerinden birinin sömürü sistemi olduğunu söyleyen kadınlar, bu sisteme karşı “Nasıl örgütlenmeli?” sorusuna cevaplar aradılar. Derneklerde, sendikalarda vb. tüm alanlarda örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekilen forum seslendirilen ezgilerle sona erdi.
Festivalin ikinci gününde, son süreçte egemenler tarafından 1 Mayıs Mahallesi halkının karşısına getirilen kentsel dönüşüm ve barınma krizi üzerine 2 Eylül Festivali Tertip Komitesi tarafından panel gerçekleştirildi. ‘‘Kentsel Dönüşüm ve Barınma Hakkı’’ konulu panelde, ilk olarak söz alan mahalle muhtarları, mahallenin karşılaştığı ve karşılaşacağı kentsel dönüşüm süreçleri üzerine bilgilendirmelerde bulundu. Mahalle halkının yoğun katılım gösterdiği panelde muhtarlara yöneltilen sorular üzerinden soru-cevap şeklinde devam edildi. Kentsel dönüşümün ekonomik boyutlarının tartışıldığı panelde, egemenlerin devrimci mahallelerdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının nitelik olarak farklılaştığına dikkat çekildi. Kentsel dönüşümün sosyokültürel etkilerinin yansımalarını, halk içindeki dayanışma ağının kırma amacını taşımasında görülebileceği belirtildi. Panelde ortaklaşan nokta ise halk içinde geliştirilecek kolektif yaşam ve dayanışmanın yaratacağı mücadelenin çözümü beraberinde getireceği oldu.
Panelin ardından Grup Vardiya, Grup İsyan Ateşi ve Dertli Divani konserlerine kitlesel katılım sağlandı. Etkinlik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya’nın karşılama konuşmasıyla başladı. Konuşmanın ardından gerçekleştirilen konserler ile festivalin ikinci günü sonlandırıldı.
Festivalin son gününde sabah saatlerinde cem evine polis tacizi gerçekleşti. Saatler öncesinden Şükrü Sarıtaş Parkı’nda yapılacak olan yürüyüş ve panel etkinliği yasaklandı.
Yasaklamaları protesto etmek isteyen kitle cem evi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Açıklama için bahçede toplanan kitleye polis İbrahim Kaypakkaya silüetli Partizan flamalarının indirilmediği takdirde “müdahale edileceğini” aktardı. Kitle polisin tüm bu yasaklama girişimine devrimci dayanışmayı büyüterek yanıt verdi. 34 kişi polis saldırısında işkenceyle gözaltına alındı. Polis saldırısında “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek” ve “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” sloganları atıldı.
PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, Gazete Patika muhabiri Tamer Güler Güngör ve Grup İsyan Ateşi üyeleri de polis saldırısında gözaltına alındı.
KÖZ, SMF, EMEP, Partizan, HDP ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden toplamda 34 kişi işkenceyle gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınanlardan 7 Partizan okurunun ve 3 KÖZ’cünün mevcutlu olduğu ve yarın savcılığa çıkarılacağı öğrenildi. 24 kişi gece serbest bırakılırken 10 kişi ertesi gün savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Tüm bu yasaklama ve engelleme çalışmalarına rağmen festival coşkuyla devam etti. 2 Eylül Festivali Tertip Komitesi polisin İbrahim Kaypakkaya’ya yönelik saldırısına karşı açıklama yaptı.
2 Eylül Festivali Tertip Komitesi: “2 Eylül Direnişimiz Sürüyor”
“1 Mayıs Mahallesi kuruluşu vesilesiyle bu yıl 20. sini düzenlediğimiz festivalimize polis saldırısı sonucu 34 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Tüm baskı, saldırı ve gözaltılara rağmen festival etkinliğimiz devam ediyor. Bugün saat 19.00’de Pınar Aydınlar, Grup Munzur ve Mervan Tan’ın konseriyle etkinliğimizi sürdüreceğiz.
Yaşasın 2 Eylül Direnişimiz!
Baskılar, Gözaltılar, Saldırılar Bizi Yıldıramaz!”
Açıklamanın ardından Mervan Tan sahne aldı. Müzik dinletisinin ardından HDP Milletvekili Dilşat Canbaz İbrahim Kaypakkaya’ya yönelik saldırılara dair konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmada İbrahim Kaypakkaya’ya yönelik saldırılar teşhir edilip “Bugün buradan bir kez daha söylüyoruz: ne Önder Kaypakkaya, ne Mazlumlar ne Denizler ne Mahirler ne onların ardılları hala buralarda ve isimlerini söylemeye devam edecekler.” dendi.
Ardından Pınar Aydınlar “Yoldaş Seni Anacağız” ezgisiyle sahne aldı. Festival Grup Munzur’un türküleriyle son buldu.